lauantai 28. marraskuuta 2009

Näyttely jääkin väliin

Aikani odotin huomisen Turun näyttelyn kirjettä saapuvaksi ja lopulta kyselin Showlinkistä, miksei postia kuulu. Eivät kuulemma ole saaneet koko ilmoittautumista!!! Kyllä suututti. Olisin niin mielelläni vienyt Salsan näytille Jaana Hartukselle, mutta eipä sitten tällä kertaa onnistunut. Hiukan tuo lohtua, että Salsa on melko karvaton ja viikonlopuksi on ohjelmaa ilman näyttelyäkin. Ja niin kuin Nina sanoi, ehditään me vielä näytelmissä juosta ihan tarpeeksi. Uusi yritys tammikuussa...

Viime tiistaina toko-kurssin aiheena oli ruutu. En ottanut Salsaa autosta halliin ollenkaan, vaan seurasin rauhassa muitten tekemistä. Ryhmällä oli koko halli käytössä, joten kun meidän vuoromme tuli, muut hätistettiin toiseen päähän touhuilemaan.

Ensin teimme muutaman kerran ruudun loppua eli koira jätettiin maahan ja kutsuttiin sitten sivulle ohjaajan kävellessä koirasta pois päin. Salsa on sisäistänyt paikallaolon niin hyvin, ettei edes hievahtanut kutsuessani sitä sivulle. Seuraavilla kerroilla muutama juoksuaskel sai koiraankin vauhtia. Toinen tehtävä oli viedä koira ruutuun seisomaan ja käskeä se muutaman metrin päästä maahan. En ole treenannut ollenkaan kaukokäskyjä, mutta Salsa yllätti ja meni nätisti maahan käskystä. Pari näitä ja liikkeeseen yhdistettiin koiraa kohti kävely, käännökset ja koiran kutsuminen sivulle seuraamaan. Hyvin meni., vaikka epäilin, mahtaako Salsan paikallaolo kestää liikkumiseni ensin kohti ja sitten sivulle ja vielä poispäin koirasta. Elina sanoi, että nyt hän näki ensimmäisen kerran Salsan toimivan rentoutuneesti eli näköjään Salsa paineistuu muista koirista ja etenkin colliesta, joka käyttäytyy välillä melkoisen riehakkaasti ja haukkuu paljon. Eli ei ihme, etten ole saanut samaa vaikutusta aikaan käymällä treenaamassa parkkihallissa, jossa liikkuu vain ihmisiä.

Salsa pääsi välillä taas autoon odottelemaan ennen kuin tuli meidän vuoromme kokeilla ruutuun lähetystä. Tätä täytyy treenata aluksi lyhyeltä matkalta, sillä Salsa tarvitsi käsiapua, jotta uskalsi lähteä eteen. Muutenkin tällä kerralla minulle valkeni, että jos Salsa ei ole varma siitä, mitä sen pitäisi tehdä, se ei tee mitään. Onhan tämä näkynyt noutotreeneissäkin, joissa Salsa ei ole tarjonnut erilaisia juttuja, vaan edennyt askel kerrallaan koko ajan samaan suuntaan. Ilmankos koira myös oppii lähes kerrasta oikeat asiat, kun liikkeet vain paloittelee sopiviin osiin. Tänään opin myös sen, että valmiskin liike paloitellaan aina treeneissä ja koiraa palkitaan satunnaisissa kohdissa, jotta se ei koskaan tiedä, missä kohtaa palkka tulee ja jaksaa sen takia yrittää innokkaasti alusta loppuun.

Lopuksi oli vielä paikallaolo ryhmässä, mutta koska collie tuli samalle puolelle hallia, Salsa oli aivan varma, että se hyökkää kimppuun eikä meinannut suostua menemään millään edes maahan.

Ei kommentteja: