tiistai 17. marraskuuta 2009

Noutoa kehittelemässä

Pitäisi ehkä päivittää blogia muulloinkin kuin toko-kurssikäynnin jälkeen, kun on toivoton ja turhautunut fiilis... Tai jos aloitan jostain muusta :)

Kurssilla oli parin viikon tauko kouluttajan sairastumisen takia. Tällä välin olemme treenanneet itseksemme, mikä on tosi kivaa, koska Salsa oppii ja osaa nopeasti ja tekee motivoituneesti. Jäävistä seisominen on hieno ja Salsa malttaa seistä liikkumatta, vaikka palaan kohti ja kiertelen sen sivuilla. Jätän lelun palkaksi eteen ja vapautan sitten koiran lelulle ollessani takaviistossa. Salsa on myös viimein oppinut menemään maahan ilman käsiavustusta ja tarjoaakin nyt liikettä oma-aloitteisesti esim. perusasennossa, jos ei malta odottaa tai on epävarma tekemisestä eli selvästi osaa nyt maahanmenon.

En ole onnistunut löytämään toista tilannetta, missä Salsa paineistuisi samalla tavalla kuin hallissa, missä toko-kurssi pidetään. Ja kuten tänään kouluttajan kanssa juttelimme, tilannetta on mahdoton purkaa kun aiheuttajaa ei tiedä. Epäilen syyksi muita ihmisiä ja etenkin sitä, jos joku tulee lähelle. Toisaalta taas koulutuskentälläkin on ihmisiä ja kouluttaja neuvomassa, ja neiti pysyy toimintakykyisenä. Mietin myös, olisiko Salsa saanut näyttelyistä jonkun kammon, koska se ei niissäkään pysty rentoutumaan ja joutuu vielä aina pakosta tuomarin kopeloitavaksi. Ensi kerralla kurssilla kokeilemme sitä, että Salsa on vain omalla vuorollaan hetken hallissa ja vien sen väliajoiksi joko ulos tai autoon. Tänäänkin Salsa alussa leikki vapautuneesti ja oli oma itsensä, mutta tunnin edetessä paineistui eikä lähtenyt lopussa enää millään leikkiin mukaan. Teki kuitenkin joitain perusjuttuja, mutta innottomasti.

Tänään aiheina olivat nouto sekä jäävistä maahanmeno. Salsa oli juonessa mukana, kun noutoa alettiin treenata ja haki innolla lelua jota heittelin. Ryhmässä oleva collie kuitenkin selvästi häiritsee Salsaa haukkumisellaan ja pari kertaa koirat osuivat leluineen liian lähelle toisiaan. Vaikkei mitään rähinöitä tms. vihamielisyyksiä tilanteista tullutkaan, niin Salsa paineistui ja loppuaika meni vähän hukkaan meidän osalta. Kotona olemme treenanneet noutoa takaperin ja Salsa suostuu ottamaan kapulan ja pitämään sitä hetken suussaan. Siis kotona. Kurssilla tämä ei onnistunut alkuunkaan. Kotiläksyksi saimme noudon opettamisen ehdollistamalla niin, että viikon kuluttua koira ottaa kapulan maasta ja tuo sen.

Liikkeestä maahanmenoa emme päässeet tekemään ollenkaan, mutta sen verran Salsa toimi, että huomasin maahanmenon perusasennossa sujuvan, vaikka kävelisin vieressä paikallani.

Kotona sitten alkoi noutotreeni ja iltaruokaa sai vain tekemällä. Nopeasti Salsa hoksasi, että ruoka lentää noutokapulaa kuonolla koskemalla ja sain vielä tarkennettua niin, että Salsa koskee kapulan keskiosaa. Muutaman kerran neiti tönäisi kapulaa kuonollaan, muttei tehnyt vielä elettäkään, että ottaisi sen suuhunsa. Olipa silti oivaa ajankulua ja helppoa kouluttamista :)

Tätä samaa piti tietysti kokeilla myös Morriksen kanssa, joka hääräsi ja pyöri pitkään ennen kuin kävi edes kapulan lähellä. Hoksaamisen jälkeen kuitenkin pääsin jo palkkaamaan muutaman kerran kapulan suuhun ottamisestakin, vaikka Morris on kyllä itse vielä vakuuttunut siitä, että namit lentää, jos kapulaa potkaisee tassulla johonkin suuntaan. Morriksen kanssa ei ole koskaan treenattu mitään noutoon viittaavaakaan eikä se myös kanna suussaan juuri koskaan mitään toisin kuin Salsa, joka tuo ja vie tavaroita sisällä ja ulkona.

Netistä löytyi jo Turun näyttelyn aikataulut ja tervuja on ilmoitettu 16. Kauhulla katselen karvaisia lattioitamme: kun pohjavillasta päästiin, tuntuu nyt sitten lähtevän päällikarva. Apua! Ilmoitin Salsan myös Turun tammikuun näyttelyyn, luultavasti sitten saan viedä kehään karvaisen koiran...

Ei kommentteja: