tiistai 17. helmikuuta 2009

Monenlaista opittavaa

Tänään oli taas koulupäivä Salsalla. Kerran aiheina olivat hyppynouto, ohjattu nouto, liikkeestä seisominen, luoksetulo häiriöitten ohi, kontaktin pito häiriöitten joukossa ja ampuminen. Mahdoinko muistaa kaikki?

Menimme vähän viime tingassa paikalla, sillä olin työreissussa Vantaalla ja ehdin sieltä kotiin niin että lähdimme melkein saman tien kurssille. En ole pariin päivään ehtinyt erityisemmin puuhailla Salsan kanssa, mutta ajattelin että ehkä se tuollaiselle laumaviettiselle koiralle on ihan hyvä juttu, niin onpahan sitten kiinnostunut tekemään yhdessä. Vielä mitä, ainoa mikä hallissa Salsaa kiinnosti, oli lattian tuoksut. Aloitimme hyppynoudolla ja yritin ihan turhaan saada pentua innostumaan mukaan ottamastani lelusta. Se ei suostunut leikkimään yhtään, saati että olisi hypännyt lelun perässä matalan hypyn yli. Tai jos vielä hyppäsi yli, unohtui toiselle puolelle katselemaan muita koiria tai nuuhkimaan lattiaa. Grrr... Epätoivoisena sitten kaivoin taskustani sormikkaani ja johan alkoi neiti toimia. Hyppy sormikkaan luo ja paluu se suussa takaisin luokse onnistuivat kerrasta. Olin kotona juuri lähtiessä demonstroinut muulle perheelle, miten Salsasta on tullut kuriton. Se nimittäin joka kerta ulos lähtiessa nappaa kiinni sormikkaistani heti kun otan ne esiin eikä usko kieltoa tai ärähdystä (jääräpää). Enkä ole vielä kertaakaan antanut sen leikkiä sormikkailla, koska en halua sen alkavan hyppiä näpeille aina kun minulla on sormikkaat kädessä. Että sinnepä sitten sekin periaate hukkui, jatkokurssille...

Luoksetuloa häiritsemään Janita kylvi tällä kertaa erilaisia leluja ja makupaloja sisältäviä ruokakuppeja. Ensimmäisellä yrityksellä Salsa pysähtyi syömään, mutta parilla seuraavalla kerralla tuli luo. Koiraa sai innostaa eikä sitä tarvinnut jättää käskyn alle odottamaan, kunhan ohjaaja pysyi käskyä antaessaan liikkumatta. Kontaktiharjoituksessa kuljettiin samojen houkutusten ohi, ihan kivasti meni tämä.

Ohjatun noudon alkeissa koira ja ohjaaja asettuivat vastakkain kartion molemmin puolin ja koira käskettiin joko oikealla tai vasemmalla odottavalle ruokakupille. Tässä oli vaikeinta saada koira seisomaan suorassa, sillä Salsa ainakin on ehdollistunut eteenmenoharjoituksissa etäällä odottaviin ruokakuppeihin melkoisen hyvin ja tahtoi kääntyä jompaan kumpaan suuntaan jo valmiiksi. Ei siis ongelmia tässä, jatkossa pääsemme siirtämään kuppeja kauemmas.

Liikkeestä pysähtymistä treenasimme yksin ja avustajan kanssa. Tästä ei sitten yksin tullut oikein mitään, sillä tarkoitus oli pitää koiran huomio lelussa, antaa pysähtymiskäsky ja heittää lelu sitten koiran taakse. Liikaa ympärillä touhuilevia koiria Salsan keskittymiskyvylle :( Avustajan kanssa pysähtyminen onnistui ihan niin kuin piti. Avustaja siis piti hihnaa kevyesti koiran vatsan alla ja pysäytti koiran sillä.

Lopuksi menimme vielä ulos ampumista varten. Mietin, että mitenköhän käy, sillä uudenvuoden jyske pelästytti Salsan, mutta starttipistoolin napsahdus on niin erilainen ääni, ettei siihen tarvinnut ihmeemmin reagoida. Salsa napsi maasta makupaloja ja lähimpää ammutun laukauksen kyllä selvästi kuuli ja kuunteli nostaen kuononsa maasta, mutta jatkoi sitten saman tien syömistä.

Että tällainen koulupäivä tällä kertaa. Ensi kerralla tutustummekin BH-kokeeseen.

Ei kommentteja: