torstai 30. lokakuuta 2008

Noudon alkeita

Nouto on se juttu, minkä opettamista eniten itse mietin ja arkailen. Kun en ole vielä yhtään koiraa koskaan opettanut noutamaan... Ensimmäinen cavalierimme kyllä osasi noutaa, mutta tuolloin tärkeintä oli, että koira toi takaisin minun heittämäni esineen - tyylistä viis. Belgimme Fenja taas oli niin puhtaasti agility-koira, että oli ihan sama, miten se esim. lelun toi takaisin, kun toko- tai pk-kokeisiin emme koskaan aikoneetkaan osallistua.

Salsan kanssa ei tulevista harrastuksista vielä tiedä, joten ehkä tällä kertaa olisi syytä miettiä ja opettaa koko liike alusta alkaen oikein. En ole vielä erityisemmin asiaan paneutunut, ettei mene pieleen... Pari kertaa olen heittänyt lelua ja Salsa on lähtenyt lelun kanssa omille teilleen. En sitten ole viitsinyt enempää tuota kokeilla. Eilen päätin (ahkeran netin selaamisen jälkeen ja Salme Mujusen kirjan opastamana) yrittää 'takaperin' opettamista eli otin pennun eteeni istumaan ja tarjosin suuhun jälkikapulaa. Salsa otti hienosti kapulan, mutta ei tehnytkään vaihtokauppoja kuivattuun maksaan :O Muistin Ninan vinkin pentueen mieltymyksestä juustoon ja juustopalojen kanssa sitten otin muutaman toiston eli kapula suuhun, hetki (ehkä sekunti) rauhallista pitoa ja sitten irti-käsky samalla kun pentu irrotti kapulasta juuston saadakseen. Eli tämä meni tosi hienosti. Mutta onko typerää opettaa pientä tuolla menetelmällä?

Olemme myös ottaneet hiukan eteen istumista (vielä vähän vaikea saada Salsaa tarpeeksi lähelle) ja seisomasta maahanmenoa (siis alas taaksepäin). Istumasta seisomaan ei onnistu millään vaan lopputulos on kuperkeikka taaksepäin... Salsa siis seuraa hyvin makupalaa vatsansa alle, muttei nosta takapäätään ylös vaan kellahtaa lopulta kumoon.

Ei kommentteja: